VR in trainingsprogramma’s

Leren omgaan met risico’s in een veilige omgeving

Je leert door fouten te maken. De ‘echte’ werkelijk biedt deze ruimte vaak niet. In VR is het mogelijk om risicovolle situaties onbeperkt te trainen zonder dat de medewerker daadwerkelijk in gevaar komt.

Bewustwording van verschillende soorten gedrag

Met VR kun je gedrag van andere medewerkers op de werkvloer simuleren. In de eerste plaats ervaar je hiermee in de praktijk dat niet alleen jouw gedrag bepalend is voor jouw veiligheid. In de tweede plaats is het mogelijk inzicht te krijgen welk effect jouw gedrag heeft op collega’s, door verschillende scenario’s te simuleren.

Ervaar het ‘echt’

Je kunt risicovolle situaties met elkaar bespreken en bediscussiëren wat jij in bepaalde omstandigheden zou doen. Dit blijft echter theorie. Met VR kom je dichter bij de werkelijkheid dan ooit mogelijk is zonder een medewerker in een echte risicovolle situatie te brengen. Je ervaart dan wat je daadwerkelijk in een risicovolle situatie zou doen.

Kostenefficiënt

Het is vaak erg duur om met ‘de echte’ vaak zeer kostbare apparatuur risicovolle situaties te simuleren. VR ondervangt dit door gevaarlijk situaties levensecht na te bootsen in een digitale omgeving.

Daarnaast moeten medewerkers vaak één of enkele keren per jaar op een locatie trainen of moeten trainers worden ingehuurd. Door enkele van deze trainingsdagen met VR in te vullen bespaar je op reis- en trainingskosten en de daarmee gepaarde niet werkbare uren van je medewerkers.

Gedrag meetbaar

Bovendien kunnen de handelingen die de medewerkers uitvoeren worden gemonitord. Hiermee verkrijg je inzicht in de specifieke thema’s en situaties waar jouw medewerkers meer training in nodig hebben. Welke situaties ziet iedereen? Welke situaties ziet bijna iedereen over het hoofd? Hoe handelen ze? Op deze manier kun je focus aanbrengen op onderdelen waar je het met je medewerkers over moet hebben. En op een efficiënte wijze met elkaar in gesprek gaan.